top of page

Historia

Tatueringskonsten är i alla hänseenden en uråldrig tradition. Den äldsta bevarade person man hittat (som var tatuerad) var mer än 5000 år gammal och kom fram ur isen 1972 på gränsen mellan Italien och Österrike. Den s.k. "Ötzi-mumien". Men arkeologer har hittat verktyg & färgpigment som i själva verket är mycket äldre än så.

Man tror att tatueringar fanns samtidigt som grottmålningar för lite mer än 40.000 år sen. Tatuering och andra former av märkning i huden har använts av så gott som alla kulturer i hela världen.

Religiösa tatueringar praktiserades i många religioner men för Europas & mellanösterns del fick bibeln (det gamla testamentet) en betydelse vad gäller återhållsamhet med tatueringar. (rådet var ju: "undvik att göra märken & skåror i din hud")

Den lite mer moderna historien om tatueringar börjar runt 1700-talet då upptäcktsresande från Europa besökte Polynesien.
Där noterade man det lokala bruket av "tau tau". Fritt översatt "knack knack" efter ljudet när man knackade med en pinne mot en annan. Detta gav ordet tattoo som användes för marschorkestrarna efter trummorna och till vår tids tatuering. Den välkända sjökaptenen James Cook tog med sig en fulltatuerad herre vid namn ”Omei” som visades upp runt om i England.

Bland dessa upptäcktsresande var det några som skaffade sig tatueringar & bruket spred sig bland sjömän. Vissa lärde sig även hantverket på plats & när dom kom tillbaks till Europa så startade dom upp egna tatueringsateljéer. Samuel O´Reilly konstruerade, med hjälp av en uppfinning av Thomas Edison, den moderna tidens tatueringsmaskin (patenterad 1891) och sedan dess har seden/yrket/hantverket spridits fort. Nu sägs att man öppnar 1 tatuerings studio om dagen runt om i världen.

Till Sverige anses dock att det var Doc Forest som var den som införde den seriösa tatueringen. Han öppnade 1972 sin tatueringsstudio (& var den förste som fick myndighetens godkännande) efter att ha arbetat som sjöman & haft tatueringar som hobby i mer än 1 decennium.
Doc Forest hade en väldigt bra inställning till tatueringar (som funkar än idag) som beskriver allt han tänkte om sitt arbete: "Endast veklingar tatuerar sig på fyllan" & "tänk efter före- det är aldrig för sent, men kan vara för tidigt"

bottom of page