top of page

Skötselråd

Hur ska jag bäst ta hand om min tatuering? Vi sätter en plastfolie över som skall sitta på i minimum tre timmar. När plastbandaget tas bort tvättas tatueringen av i ljummet vatten o tvål. Gärna ”Lactasyd” om du är känslig mot parafym. Låt lufttorka ett par minuter innan du smörjer in din tatuering. Smörj din tatuering 2-3 ggr om dagen med”Hustlebutter G-line eller annan rekommenderad salva. Var sparsam och lägg inte på något lager med salva utan försök att massera ner den i huden.

Det kommer att bildas en sårskorpa eller en hinna över tatueringen efter några dagar, samt även klia. Det är mycket viktigt att man inte kliar eller pillar på sårskorporna utan låter dem lossna av sig själv, annars kan tatueringen tappa färg. Tänk på att din nya tatuering är infektionskänslig!

Tills skorpan eller hinnan har lossnat och tatueringen läkt är det viktigt att:

  • Inte röra eller klia!

  • Inte ha kläder eller annat som kan skava mot tatueringen

  • Inte peta på tatueringen i onödan utan låt den läka ifred

  • Alltid ha rena händer när du smörjer tatueringen

  • Använda rena täckande kläder och rena sängkläder

  • Inte duscha för länge

  • Låta tatueringen lufttorka eller klappa den torr försiktigt med ren handduk/pappershanduk efter tvätt- Inget bad/simhall/jacuzzi/solning/solarium/bastu eller träning
     

Efter ca 1-2 veckor lossnar skorpan/hinnan och tatueringen är läkt. Huden kan kännas torr en tid efter det. Smörj den då med lotion. Tänk på att tatueringen är solkänslig. Använd därför alltid hög solskyddsfaktor när tatuering har läkt.

Ibland använder vi en självhäftande plastfilm som heter ”Saniderm” Denna skall sitta på i ett dygn och bytes sedan ut mot en ny. Använd då inga salvor utan tvätta av och sätt på den nya filmen. Denna kan sitta kvar till den lossnar eller 5 dygn. Sedan smörjs den som vanligt med rekommenderad salva.

bottom of page